Behandla ätstörningar
Arbeta med ätstörningar
Under alla år jag arbetat med ätstörningar, har det blivit mer och mer tydligt hur extremt nyckfull och envis den sjukdomen är.
Jag har jag läst allt jag kommit över gällande olika behandlingsmetoder för att ha så många vapen i min arsenal som bara möjligt. Jag har följt diskussionsgrupper för de som genomgått olika behandlingsmodeller, lett grupper själv och läst tonvis med forskning. Jag tänker att det inte finns någon enskild metod som fungerar, om inte den som är sjuk och går in i en behandling, faktiskt på något sätt vill och orkar utmana ätstörningen.
Terapeutens roll
En skicklig terapeut kan ofta klara av att förmedla trygghet, värme och en väcka en lust till ett fritt och levande liv och den kampvilja som behövs för att gå emot det ätstörda. När det på riktigt blir synligt hur mycket ätstörningen tar från livet av äkta gemenskap, värme, spontanitet, glädje och nyfikenhet kan kraften finnas just där att gå emot. Med hjälp av en ram och en metod som skapar trygghet kan det leda till ett friskt- eller kanske i varje fall ett friskare och mer levande liv.
Behandlings alternativ
Idag erbjuder Region Stockholm behandling på SCÄ eller Mando, kliniker med två helt olika metoder kring hur man ska behandla och bota ätstörningar. Ute i landet finns det områden där det överhuvudtaget inte finns någon specialiserad ätstörningsbehandling.
Jag träffar många klienter med olika typer av ätstörning, och vad som har varit hjälpsamt för individen skiljer sig åt. När jag jobbade på SCÄ trodde jag verkligen att Mando var ett dåligt behandlingsalternativ. Nu vet jag bättre. Det är en bra behandling för många och har man tur och träffar “rätt behandlare” kan det bli riktigt bra. Många har dock behov av en psykoterapeutisk behandling vid sidan av Mando, då flera som kommer till mig beskriver att det är något de saknar.
Klara av att lämna sjukdomen
När jag pratar med mina klienter om vad som gjorde att de klarade av att lämna sjukdomen bakom sig varierar svaren. Många som blivit friska berättar om hur viktigt det är med ett tryggt och bra terapeutiskt stöd samt ett socialt system runt som är stöttande, tryggt och känslomässigt nära.
En del uttrycker att det att följa sin viktkurva var en viktig del i vägen mot det friska, då det skapade en trygghet och kunskap kring den egna kroppen (KBT-E på bland annat Stockholms Centrum för Ätstörningar) medan andra menar att det gjorde dem ännu sjukare. Många av mina klienter berättar att det var hjälpsamt för dem att inte se siffran på vågen (Mando) och kunde på så sätt släppa det tvångsmässiga kring just det.
För många har det att registrera sin mat hjälpt dem att se och förstå medan andra uttrycker att det gjorde dem mer tvångsmässiga kring maten och att det inte alls blev hjälpsamt.
Individanpassad vård
Då är vi tillbaka i det som även socialstyrelsen fann i sin utvärdering, och det är att många uttrycker behov och önskan om att få en mer individanpassad vård där de individuella skillnaderna får ta plats och att man som sjuk känner sig sedd som en unik person, inte som en ätstörning. Många upplever att de inte passar in i den mall som presenteras och att det blir alltför mycket fokus på mat, kropp och vikt. Men alla vi som jobbat med det här, vet att man kommer heller ingen vart om man inte börjar normalisera ätandet. Att fortsätta en behandling där man inte åstadkommer just det, blir aldrig bra, utan kan istället i längden göra att det tar längre tid att bli frisk.
Vad var det som fungerade för just dig? Skriv gärna i kommentarer nedan för att inspirera andra. Det går att göra anonymt.