
Ätstörningsmottagningen
Psykoterapi - Ätstörningar
Till mig är du välkommen med alla typer av ätproblem, ätstörningar, ortorexi och kroppsmissnöje. Jag har under många år arbetat med såväl underviktsproblematik/anorexi, bulimi, övervikt/fetma och hetsätning. Mitt mål är att förstå vad som driver just din ätstörning och varför den blivit ett skydd för dig och ett sätt att hantera din inre sårbarhet och ditt liv. Under åren har jag lärt mig arbeta med alla typer av tillgängliga metoder som KBT-E, CFT, ACT, UCAN och schematerapi. Tillsammans lägger vi upp en behandling som passar dig som du kan tro på och känner dig bekväm med.
“Jag är så tacksam och glad för allt du har visat, förmedlar och hjälpt mig med. Tack vare dig så är jag där jag är idag och tack vare dig har jag för nog första gången någonsin värderat mitt liv på de vis de förtjänar att värderas. Tack för du visade hur livet ska vara, jag älskar livet och kommer ta hand om det i all framtid tack vare dig.”
Anhörigstöd
Har du en anhörig med ätstörning? Partner, syskon, barn eller förälder? Ibland kan man känna sig väldigt ensam och osäker på vad man ska säga och göra. Det kan kännas som om allt man försöker blir fel.
Behöver du stöd för hur du ska kunna hantera denna objudna gäst som flyttat in i ert hus? Den inre stressen hos föräldrar vars barn insjuknar i ätstörning är stor. Ofta beskrivs maktlöshet, rädsla, ilska och frustration och relationerna blir lidande. Många beskriver det som avlastande att få gå och prata med någon som förstår vad man går igenom och kan ge råd för specifika situationer. Kontakta mig via e-post eller sms vid frågor eller boka tid direkt via boknings sidan.
Parterapi – tillsammans mot ätstörningen
Ätstörningen har en förmåga att skapa avstånd och hemligheter i en parrelation där även sexualiteten kan påverkas. Vi jobbar här med att förbättra kommunikationen och hitta tillbaka till känslomässig närhet samt att tillsammans hitta lösningar för att minska den inverkan ätstörningen har på relationen samt öka stödet för att våga ta steget mot det friska. Behandlingen är inspirerad av UCAN, en manualbaserad behandlingsform från USA som kombinerar ätstörningsbehandling med parterapi.
Söka hjälp i den offentliga vården i Stockholm
Om du önskar söka hjälp inom den offentliga vården, går det att skriva en “egen-anmälan” till Stockholms Centrum för Ätstörningar som du hittar här: https://www.stockholmatstorningar.se/ det går även att söka hjälp på Mando: https://mando.se/
Vid lindrigare ätstörningar går det också att få hjälp via sin vårdcentral.
Frisk & Fri erbjuder många olika former av stöd till drabbade och dess anhöriga: https://www.friskfri.se/
Skriftligt anhörigstöd från Frisk & Fri:
https://www.friskfri.se/wp-content/uploads/2019/01/En_narstaendes_handbok_2018.pdf
Boktips:
“Vägen mot det friska. Att bli fri från ätstörning” Anna Ehn
“Förstå och bemöta ätstörningar” David Clinton, Rasmus Isomaa
“Mamma med ätstörning : kroppen, maten och vägen till ett sunt föräldraskap” Anna Ehn & Leone Milton
“Kriget mot Kroppen” Erik Hemmingsson & Stina Wollter
“Ormen i mig” Anna Ehn
“När det hälsosamma blir ohälsosamt” Evelina Linder & Erika Nyman Carlsson
“Utan press” Sofia Viotti
“När perfekt inte duger” Antony & Swinson
“Att övervinna hetsätning” Fairburn
“Mattillåtet” Gisela van der Ster
“Från självsvält till ett fullvärdigt liv” Ghaderi & Parling
“Mod att vara sårbar” Brené Brown